De beste bende versus Rudi : 1-0

"Wacht maar, jullie zullen verschieten in Rochefontaine. De kou, het zwarte gat, je eerste buitenduik, ik heb nog mensen weten flippen in die steengroeve." Duikschoolverantwoordelijke Rudi was duidelijk: hij was er niet van overtuigd dat het goed zou komen met zijn recentste lichting pupillen. De transfo en Nemo, ok, maar voor die eerste ster moesten ze toch ook echt eens naar buiten. Al hadden de groentjes iets waar Rudi niet tegenop kon teamspirit.

De voorbereiding van een duik gebeurt met de briefing aan de waterkant, wordt wel es gezegd. Fout: in het geval van de nieuwste lichting Koraalduivels begon die al dagen op voorhand. Materiaal afhalen bij William en alles nog eens testen op woensdag. Pakken afhalen bij Carol en elkaar daar nog een snel schouderklopje geven op zaterdag. Zaterdagavond? Tientallen heen-en-weerberichtjes op Facebook. "Ik heb stress. Ik ben al dagen niet naar de wc geweest", zegt de ene. " Komt goed", sust de groep, we zijn een goeie bende. "De beste bende".

Als iedereen uiteindelijk strak in het pak aan de waterkant staat, gieren de zenuwen bij de meesten door de keel. Het zal koud zijn, zeggen de instructeurs gniffelend vanonder hun warm droogpak. Maar hoe koud? Het antwoord is er al na één ademteug onder water. Het is 'hoofdpijnkoud', zoals wanneer je een veel te grote hap ijs in je mond stopt in de zomermaanden, op zoek naar verkoeling. Al is verkoeling nu wel het laatste wat we zoeken.

Maar hey, blik op oneindig (en op de vissen, de Porsche en het vliegtuig) en palmen maar. Even zwaaien als je elkaar tegen komt in het blauw. Simpelweg onder de indruk zijn van die oorverdovende stilte, en genieten van die rust onder water. Na een klein half uurtje geeft de groep er de brui aan.

De pakken worden uitgetrokken, warm water over de lijven gegoten, verhalen gedeeld. "Heb je die vissen gezien? Ze waren zoooo groot. Was je goed uitgelood? Vaardigheden gedaan? Blij met je nieuwe lamp?" Terwijl de groentjes hun verhalen vertellen, gaan de pintjes, zakken chips en confituurtaartjes vrolijk rond. Want duiken bij de Koraalduivels, dat doe je ook (en voor sommigen vooral) voor de sfeer achteraf.

Helemaal uit het zicht, verstopt achter zijn auto, staat Rudi intussen brevetkaarten in te vullen. Witte nietszeggende kaartjes die klaar zijn om naar Nelos te vertrekken, in ruil voor een stapel 1*-brevetten. Goed gedaan", schrijft hij in een groentje zijn logboekje. Hij kan het niet langer ontkennen, hij heeft er een goede groep Koraalduivels bij. Of zoals ik zelf onthoud na Rochefontaine: Rudi probeerde ons alleen maar bang te maken. Maar hij is nog niet van ons af. 'De beste bende' versus Rudi? 1-0!

 

Dit artikel werd geschreven door Kim De Raedt

Bekijk de foto's op onze fotopagina of rechtreeks op Google Photos

Een sprong in het helder

Jawel, ook bij duikclub Koraalduivels worden de nieuwkomers gedoopt. In Ekeren werden de 'groentjes' onderworpen aan hun eerste duik in open water. Voor de ene was het doel kennismaken met een hele nieuwe wereld, voor de andere was opnieuw heelhuids boven water komen de prioriteit.

27 oktober was D-day voor Dimitri, Laurine, Laurent en Pieter-Jan. Samen trokken we met een hele delegatie Koraalduivels naar de put van Ekeren, place to be voor beginners. Volgeladen reden we door de buien heen richting Antwerpen. We beseften meteen dat de volumewagen in de toekomst nog goed van pas zou komen. Na de briefing, het omkleden en de materiaalcheck was het tijd voor 'le moment suprême'. Onze eerste duiksprong werd allesbehalve een sprong in het duister. Zowel in de letterlijke als figuurlijke betekenis van het woord. Negatieve stress was ver te zoeken. Te allen tijde stelden de instructeurs ons op ons gemak. Op die manier genoten we optimaal van het helder water met op vele plaatsen een uitstekend zicht. Gedurende tientallen minuten gaven we onze ogen ruim de kost. Vissen, schelpen, kreeften, ... Het waren één van de vele zaken die we tijdens ons avontuur zijn tegengekomen.

Na onze doopduik voelden we ons als een kind die zijn eerste goal had gemaakt. Of we nu acht meter of dertien meter diep waren geraakt, de vreugde was er niet minder om. Vanaf nu hoorden we er 'echt' bij en waren we verlost van het etiket 'groentje'. Wat ons voornamelijk opviel, was de enorme hechtheid van de groep, de dynamische sfeer en de vele mensen die het mogelijk hebben gemaakt om van deze 27 oktober een onvergetelijke dag te maken. De schitterende foto's van Myriam, de heerlijke soep van Guido, ... Het deed ons beseffen dat duiken meer is dan alleen je kopje onder water steken. Het is het ganse gebeuren die het tot een super hobby/sport maakt. Met de volgende doopduik in het achterhoofd en onze oprechte bedankingen, keerden we als trotse en fiere Koraalduivels huiswaarts. (pjs)

Overzicht gesloten duikplaatsen Oosterschelde 2013

Rijkswaterstaat Zeeland meldt het Instellen van een tijdelijk verbod op het beoefenen van de duiksport in de Oosterschelde op bepaalde plaatsen. De periodes en dijktrajecten vind je onder volgende links:

Bruinisse
Zierikzee
Nieuw Noord Bevelandpolder